Чудните Мостове – слънчевите арки на Родопите

Чудните Мостове – слънчевите арки на Родопите

Чудните Мостове са едно от многото невероятни природни творения в необятната Родопска планина. Достъпът до тях не е затруднен, намират се малко преди Чепеларе. Разположени са на 16 км от главния път Асеновград – Смолян. Участъкът е доста тесен и изпълнен със завои, затова трябва да сте внимателни по пътя. Но стигнете ли веднъж до Чудните мостове, ще знаете че пътят си е заслужавал. Изправяйки се пред тази магнетична гледка, човек осъзнава колко е малък всъщност и колко велика е природата.

А как са се появили тези скални величия? Преди милиони години тук е имало пещера, която се е образувала от река Еркюперия. Мостовете са се формирали вследствие ерозионната дейност на реката, като части от скалните образувания са изстаняли и са паднали. Предполага се, че в следствие на заметресение голяма част от свода на пещерата се е срутил и така са се появили невероятните арки.

Големият мост е дълъг 100 метра и широк около 15 метра. На 200 метра по надолу по течението на реката се намира малкият мост, който е дълъг 60 метра. След него има и трети мост – понорна пещера, в който се губят водите на реката.

Мястото е напълно обезопасено и пригодено за туристи, а гледките които се разкриват са спиращи дъха. За екстремните личности има алпийски тролей, който ще ви подсигури едно незабравимо изживяване.

Тук се намира и хижа „Чудните мостове“, в която може да поседнете и да се полюбувате на тишината и спокойствието наоколо. Както и да опитате от местни вкусни специалитети или да пиете мурсалски чай. Ако искате да се разходите в околността по асфалтов път, за около 20 минути може да стигнете и до хижа „Скалните Мостове“. По пътя към нея изцяло ще се потопите в красотата на иглолистните гори.

Който и сезон да изберете, за да посетите Чудните мостове, няма да съжалявате. Гледките са невероятни, въздухът е чист и свеж, природата е зареждаща. Разходката до Слънчевите арки на Родопите ще ви подсигури много добро настроение и незабравими спомени.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.