Пловдив и фонтаните му – впечатляваща феерия от музика и цветове

Пловдив и фонтаните му – впечатляваща феерия от музика и цветове

Пловдив е известен с много нарицателни – градът на Тепетата, древен и вечен, културната столица на Европа за 2019 година, един от най-старите живи градове. Но днес ще го разгледаме през една друга призма – като града на едни от най-красивите и впечатляващи фонтани.
Ще започнем обиколката ни из Пловдивските фонтани от Цар Симеоновата градина, по известна като Градската Градина. След мащабен проект и реконструкция на парка, той доби нов облик, който максимално се доближава до първоначалния от времето на Първото българско изложение през 1892г., проведено в него.
fontan-boginyata-demetraОт времето на създаването на Цар Симеоновата градина е запазен фонтанът на гръцката богиня на плодородието – Деметра. Скулптурата е на близо 120 години и е дело на италианският художник Арнолдо Дзоки. Фонтанът на Деметра бе реставриран по време на ремонтната дейност в парка и днес отново краси градината в целия си блясък.Разположен е под прекрасни сенчести дървета и е място за сбирки на много възрастни хора от града.
fontanut-s-ribkiteДруги фонтани, които не бива да пропускате в Градската градина са „Мечката” и „Рибарчето“, в което плуват над 200 златни рибки.
peeshtite-fontani-plovdivБезспорно перлата на парка е реновираното езерото с Пеещите Фонтани, които се простират на площ от 6 дка, а струите им се извисяват до 20 метра височина. Тук може да се насладите на една истинска феерия от музика, цветове и изящество. Уникални по рода си, те потапят в един друг свят, който носи наслада на всички сетива. С реконструкцията на фонтана е създаден и т.нар. сух фонтан, който е с настилка като шахматна дъска. Той е една от любимите атракции на децата, който се забавляват под струите му.

Fontat na centyra na Plovdiv
Друго впечатляващо място е фонтанът „Спиралата“ на централния площад до хотел „Тримонциум“, който впечатлява с иновативния си и модерен дизайн. Той е поставен в деня на присъединяването на България към Европейския съюз. Създаден е от Жорж Трак и представлява една необичайна и различна композиция, в която във формата на кръг, символизиращ вечността, се съчетават метала, водата и светлината.

kopchetata-fontanut-s-pelikaniteСветещ в различни цветове е и един от символите на града – фонтана с Пеликаните, известен още като „Копчетата“, намиращ се пред Общината на Пловдив. Наименованието „копчетата“, произхожда от седалките в такава форма, които обграждат фонтана. От човките на пеликаните се рее вода, която вечер свети в различни цветове. Това място е средище на младежите в града.
fontan-stulbite-na-kamennicaВодната каскада на стълбите на Каменица, намиращи се на главната улица е поредния нов проект в града на Тепетата. Водното съоръжение е заобиколено от цветя и места за отдих. Култовите стълби, сравнявани с известните стълбища в Рим, имат нов модерен облик, който допълва прекрасната визия на центъра.
Приятно място за почивка в градските условия, носещи прохлада в топлите летни дни, изпълнени с история, дух и вдъхновение, озаряващи с пъстри феерични цветове, наслада за очите и ценителите на красивото – това са Пловдивските фонтани.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.